Ansattes favoritter: Del4 - Effektpedaler

Glimrende serieavslutning! Vi har kommet til den siste delen av føljetongen Ansattes Favoritter, hvor gutta på huset forteller om favorittpedalene sine. 
Her er det like mange inntrykk som det er folk som jobber her, og vi håper også dette er hyggelig lesning. 


braut

Øystein Braut - Xotic XW-1 Wah
En pedal jeg er veldig glad i er Xotic sin wah XW-1.
Etter å tråkket meg gjennom min femte standard wah-wah i løpet av 5-6 år, bestemte jeg meg for å gå litt grundigere til verks og finne noe mer solid.
XW-1 er betydelig mindre og lettere enn andre wah'er, uten at den føles som en mini-pedal. På reise teller hvert gram, og at man sparer litt plass på brettet i tillegg er et stort pluss i min bok.
Den er også veldig solid bygd med topp komponenter med lang levetid i alle ledd. Det er noe deilig med å kjøpe ting én gang...

Det er allikevel på innsiden at wahwah'en briljerer. Man har full kontroll og kan justere både bass og treble, Q-verdi. Med bias-kontrollen kan man gjøre den "tynnere" og mer vintage, eller gi den en kraftigere sweep som en mer moderne wah.
Stort sett lar jeg kontrollene stå i fred, da den låter helt max med alt rett opp. Led-lyset som markerer når den er aktiv er faktisk mer praktisk en jeg trodde på forhånd. Den har også en såkalt "fuzz friendly" krets som gjør at den fungerer veldig fint om den står foran vintage fuzzer (som den jo bør gjøre).
Så om man vil være sjukt funky, gjøre lange, rolige phaser-aktige sweeps, lage leslie-effekt, spille Money for Nothing eller temme toppen på en heftig fuzz, er denne pedalen alle dei i ei.

Les mer om Xotic XW-1 her 


arne

Arne Kr. Hast - Strymon El Capistan og Xotic EP-Booster
Når en skal skrive om sine favorittpedaler, liker jeg veldig godt begrepet "Desert Island", hvor en stiller seg selv spørsmålet om en skulle valgt en pedal en ikke klarer seg uten. Og hvilken er det?

Her må jeg bare ta i bruk privilegiet som stammehøvding og presse inn to pedaler jeg ikke vil være foruten, nemlig Strymon El Capistan og Xotics EP Booster.
Jeg føler at hovedvekten ligger på Strymon El Capistan, men symbiosen som skapes når en kombinerer disse to utkonkurrerer min gamle Echoplex(EP-3) av praktiske årsaker. Spesielt i livesammenhenger, men titt og ofte i studio også.

Jeg har tidligere -og har måttet spise hatten min i ettertid- påstått at en digital pedal aldri kan gjøre det godt gammeldags analogt utstyr kan gjøre. Den påstanden synes jeg Strymon har i de fleste tilfeller gjort til skamme.

Det som er mye av magien i de gamle Echoplex-maskinene er den hårete tonen en får fra preampdelen, som gjør den til et svært musikalsk verktøy, som er tatt i bruk av de fleste kjente og kjære gitarister.
Strymon El Capistan treffer spikern på hodet hva delay-effekten angår, og gjerne litt til, da funksjonaliteten i pedalen tillater deg å gjøre triks en ofte må være to mann på om en bruker en Echoplex.
En til å spille, og en til å styre apparatet. Dette gjelder i all hovedsak de mer ambiente effektene. Personlig bruker jeg El Capistan til å simulere alt fra "avstandsmikking ala Jimmy Page" til store soniske landskap med referanser til Radiohead og Daniel Lanois.

Den store magien her er når en setter Xotic EP-Booster foran El Capistan, og la den gjøre preamp-jobben som Strymon ikke har tatt full høyde for når de designet El Capistan.
Det er nødvendigvis ikke nivået med gain og boost som bor i EP-Boosteren som gjør at jeg elsker denne pedalen, men det er den deilige kompresjonen og fokuset i mellomtonen som gjør at det fungerer så fint for meg.
Det er om det skal være stor gitarlyd på høy dynamikk eller forsiktig slidegitar i en mer lavmælt setting.

Jeg tror også at jeg skal være så freidig at jeg vil referere til et lydeksempel hvor jeg bruker disse to pedalene til det fulle i studio, og hvis du ikke vil høre hele låta gjennom skjer det meste fra 2:30 og ut.

Link til Emma Hegermann Puslespillbit

Link til Strymon El Capistan
Link til Xotic EP-Boosterola

Ola Geir Raftevold - Strymon Flint
Ukens personlige anbefalings-greia vi har gående er jo en gylden anledning til å gi et tips eller to til dere som ikke har mulighet til å svinse innom sjappa og teste alle de herlige dingsene det formelig bugner av her.
For de av dere som har fulgt denne føljetongen de seneste ukene, vil noen kanskje dra kjensel på et lite personlighetstrekk som i samme tidsperiode har vært en aldri så liten vekker for undertegnede; evnen til å begrense seg, og hvor dårlig det ligger for denne karen.

Dernest må jeg bare innrømme at, jo dette blir slettes ikke enklere da vi nå har kommet til pedaler.. For pedaler er jo fantastiske, og kan ta gitarlyden din i alle ønskelige himmelretninger bare ved å tråkke på en bryter og skru på noen knotter.
Vreng, boost, fuzz, ekko, chorus, phaser, klang og tremolo - alt hva hjertet lystrer finnes i mang en variant, og til alle slags penger.
Jungelen kan fremstå endeløs, og mang en tonejeger har nok gitt opp på veien til den berømmmelige Tone-Zone`n. Det finnes heldigvis hjelp å få her på huset dersom man går svanger med en lyd man alltid har drømt om å få ut av riggen sin!

Selv har jeg masse pedaler - langt flere enn jeg bruker aktivt, men de er et resultat av et halvt liv med diverse innkjøp uten å selge en eneste èn.
Plutselig er det gøy å forandre litt på det faste oppsettet. Jeg bruker for tiden et Pedaltrain Novo 18 med en Cioks DC10 strømfosyning fastmontert på undersiden.
(Burde kanskje brukt spalteplass på nettopp strømforsyninger, for det er jo hjertet til ethvert brett og helt avgjørende for å unngå støy og dårlig drift av boksene!
Det er ikke her man skal spare på pengene, men det får bli en sak for fremtiden..!)

Vel, må kanskje komme meg til saken siden Arne sitter å skriker noe på møring om deadline inne på kontoret.

Hvilken pedal ville jeg tatt med til en øde øy - det er kanskje lettere å formulere seg under et slikt scenario, og er det noe jeg alltid bruker litt av må valget falle på en god romklang.
En boks jeg aldri reiser foruten er Strymon Flint. Den er en livbøye når det kommer til både klang og tremolo, og kan redde eller toppe det meste man finner i forsterkere rundt om.
Mange av oss har vel erfart at den lokale forsterkeren ikke låter slik den skal, og en tynn knusktørr tone sjelden inspirerer til annet en fyll og utroskap.Da kan en luftig og varm reverb og en musikalsk pulserende tremolo gjøre underverker!

Det finnes mange gode pedalprodusenter omkring, men en av dagens virkelig storkanoner heter Strymon, og de har tilgode å levere noe som ikke er mer enn fantastisk.
Flint har tre klanger (fjær-, plate- og en større sfærisk digitalklang) og liketil tre tremolomuligheter ('61 harmonic med litt liv(modulasjon), '63 rørtremolo og den klassiske ‘65 fotocelletrem'en). Den er svært lett å bruke, med flere muligheter til å f.eks endre rekkefølge på klang/trem, den kan også booste opp signalet ved behov, har to utganger, expression/favoritt-muligeter og låter bare dønn riktig til enhver rigg og sjanger. Runder av med å anbefale alle å unne seg en slik sak - jeg demonstrerer gjerne om noen skulle ha glede av det! Takk for meg.

Les mer om Strymon Flint her


joakim

Joakim Tinderholt - Greer Tomahawk Deluxe Drive
Greer Amplification ble startet av Nick Greer, i Athens, Georgia, i 1998.
Det er et lite "boutique"-firma som produserer forsterkere og pedaler, med fokus på overdrive/distortion-pedaler.
Den meste kjente og populære pedalen i sortimentet deres er nok Lightspeed Organic Overdrive, men jeg vil trekke frem en annen pedal.

Tomahawk Deluxe Drive er en lav-medium gain overdrive, som innehar mye av karakteren til forsterkere produsert i California på 50-tallet, og som tidligere avsnitt i denne serien avslører er undertegnede spesielt fascinert av nevnte amper.
Tomahawk kan brukes til å farge lyden i retning av disse, som en ren overdrive eller nesten som en fuzz a la Neil Young & Crazy Horse.

Pedalen har funnet veien til mitt eget oppsett, for å gjenskape sounden av mine egne amper, når jeg spiller på lånt backline, eller når jeg ikke kan spille høyt nok til å oppnå naturlig overdrive.
Dette gjør Greer Amps Tomahawk Deluxe Drive foreløpig bedre enn noen annen pedal jeg har prøvd.

Anbefales!

Les mer om Greer Tomahawk her

even

Even Kjelby - Alexander Pedals Hot Pink
Jeg må se meg nødt til å trekke fram Hot Pink fra Alexander.

Alexander er borgermesteren av the Sunset Strip på nattestid og det tyter ut neonskilt med «Vice City» over hele linjen.
Spiller «Owner Of A Lonely Heart» når jeg stiller den inn, for det folka hos Alexander har solgt meg er ren nostalgi.
80-tallets puddelrock var et tveegget sverd som kuttet det meste i stykker til det nesten ikke gav mening, alt druknet i kokainens pompøse lynne.
Men noen av plommene som falt fra treet tørket og ble til uforglemmelige svisker, som oftest veldig morsomme svisker.

Pedalen har true bypass og fine EQ muligheter med en contour knob med aktivt midrange filter, og det gir deg muligheten til å spille veldig hissig eller mykt.

Les mer om Alexander Hot Pink her.


fred

Frederik Hillestad - Mad Professor Loud 'N Proud
Rock på boks!

Loud’N Proud er rett og slett en gammal Marshall på boks, kombinert med en boost/fuzz som river svært godt. Så da trenger man vel ikke noe mer?
Joda, «More is More» som de sier. Nei det er jeg faktisk ikke helt enig i. Det råeste jeg ser/ hører er gitarister som får gitaren og en fet amp til å låte helt fantastisk dønn alene, uten en koffert med fargestifter(vet ikke om det er lov å si).
Likevel hører det til sjeldenheten. Med denne boksen er veien til fet rockelyd temmelig kort, og mulighetene er mange.
Spennet fra clean lyd til en kraftig og varm fuzz er stort. Det er en perfekt effekt å ta med seg på tur om du er i en situasjon der ampvalgene ikke vokser på trær, og som en sinnssykt kul boks til øving og hjemmebruk.
Nå tør ikke jeg (nok en gang: jeg er ikke gitarist) å uttale meg om hva som foregår inni denne boksen, som gjør at den låter som den gjør, så du må neste stikke innom for en test, og få en mer utdypende introduksjon fra en av mine kollegaer her på sjappa.

Vi sees!

Les mer om Loud 'N Proud her 

Kampanjeprodukter

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Varekatalog

I samarbeid med SANTANDER tilbyr vi betalingsutsettelse ved kjøp av varer hos VintageGitar.

Santander