Ansattes favoritter: Del3 - Gitarforsterkere

Husets favorittforsterkere! 


even

Even Kjelby - Mad Professor Old School 20RT
Se for deg en forsterker, som når du spiller cleant, låter som fløyelsmyk silke, og som når du kjører den litt hardt kan knuse inn veggen og gi naboen varige men.
Mad Professor har i en årrekke levert kvalitetsprodukter, og denne forsterkeren er intet unntak. Tremoloen skiller seg spesielt ut av de to innebygde effektene, hva annet kan man forvente fra finnene som lager så fine effekter.
Må også nevne at den legger opp til dynamisk spilling og at man får ganske mye resultat bare ved å ligge av litt volum på gitaren, eller på tonen.

Det er min «go to» amp når jeg skal demonstrere effekter eller gitarer i butikken og jeg vet det er dårlig gjort av meg når jeg ser hvordan de fleste mister oppmerksomheten på den tingen de først skulle prøve til fordel for denne fantastiske ampen.


arne2

Arne Kr. Hast - Headstrong Amps The Corduroy 1x12" Combo
Jeg har en stor forkjærlighet for de brune Fender-forsterkerne produsert mellom 1959 og 1963, og mine to absolutte favoritter er en 45W Concert med fire titommere og en 1962 Deluxe som jeg har utstyrt med en Fane A60 høyttaler.
Den brune Deluxen må ikke sammenlignes med sin etterfølger Deluxe Reverb som kom i 1964, da det er en mye kraftigere og stivere forsterker.

Den brune Deluxe er mye nærere beslektet med den klassiske Tweed Deluxe fra 50-tallet, men med mye mindre kompresjon og "skrangling", som er sjarmen til Tweed-varianten.
Det er også interresant å se hvordan Leo Fender strebet etter en klarere tone i forsterkerne sine og at også denne forsterkeren er veldig tidlig i evolusjonen.
Det jeg faller for med disse forsterkerne er at de ikke har for mye topp og bunn, med en veldig fokusert mellomtone, pluss den magiske biasmodulerte tremoloen som er svært så musikalsk.

Jeg har hatt mang en dyp samtale med Wayne som eier Headstrong vedrørende 6G3 designet, og siden originalene er såpass sjeldne var det helt naturlig å foreslå en reproduksjon av 6G3 Deluxen.

Vi fikk også æren av å gi denne modellen et navn, og siden det ble påpekt at undertegnede hadde på seg et par brune kordfløyelsbukser, ble The Corduroy foreslått.

Forsterkeren kommer i to utgaver, og som standard leveres den med et Eminence Diaz 12-tommers element. Alternativ to er et Fane A60 12-tommers element.
Fane A60 er i utgangspunktet et britisk produkt, men jeg synes det følger forsterkeren veldig fint med å levere en naturtro tone.
Personlig er jeg ikke så glad i at forsterkere gir etter i bunnen eller for mye høyttalervreng som følge av lettdrevne høyttalere, og dette elementet holder seg friskt selv om forsterkeren står på fullt.
Jeg synes at Headstrong The Corduroy er såpass nær originalen, og på mange måter låter den bedre enn min gamle da den kommer med friske komponenter og uten 57 år med slitasje.
Det er den ultimate forsterkeren for mindre scener, studio og øving, men den kan bli litt stor for hybelen om du vil bruke den med volumet litt til værs.

Det forventes vel muligens at en slik type forsterker kommer med reverb, men siden forsterkeren også er en god pedalplattform føler jeg ikke noe savn der.

For å snike inn en annen forsterker jeg ser veldig fram til, som også lett kan bli en favoritt, er den nye 'Harmonic Tremolo' 15-Watteren fra Milkman Amps, og den kommer med reverb også.

Les mer om Headstrong The Corduroy her


fred

Frederik Hillestad - Friedman Brown Eye 100 Head
Aiaiai!
Jeg er fortsatt ikke gitarist, men dette her altså.. Rock med stor OCK!
Ettersom jeg roper og skriker i metallband(Kollwitz) sier det kanskje seg selv at jeg setter stor pris på gitarlyd som får innvollene til å vrenge seg, og hjerterytmen doblet/halvert (kommer an på helsemessig tilstand).
BE-100 er rett og slett et beist!

Selv om denne ampen låter som et brøl fra et stort mørkt sted, og er den ultimate metall-forsterkeren, skal det sies at den med sine 2 kanaler og boost-funksjon er meget allsidig.
Den fungerer utmerket til alt fra cleanere blues og rock, til da hard-rock og metall.
Dette er et flaggskip og en klassiker uten sidestykke!

Les mer om Friedman BE-100 her


joakim

Joakim Tinderholt - Victoria 35310
Victoria Amplifiers er en av merkevarene VintageGitar har jobbet med lengst, og med god grunn.
Det lille firmaet fra Chicago har, siden 1993, laget forsterkere etter klassisk Leo Fender-oppskrift, av prima deler, med godt gammeldags håndverk.
Mark Baier har virkelig forstått hva som skal til for å gjenskape magien i forsterkerne fra Leo sin glansperiode.

Modellen jeg har valgt meg er en gjenskapelse av Bandmaster fra 1957-1960. Med sine 35-watt og tre 10" høyttalere er den et utmerket valg til mellomstore klubbscener, og andre settinger hvor man har behov for headroom, men samtidig ønsker å la rørene jobbe seg gode og varme.
Forsterkeren er en utmerket plattform for et pedaler, men kommer kanskje mest til sin rett med kun en enkel romklang i front (f.eks. Surfy Industries Surfy Bear). Overtonene er komplekse, som i en god akustisk gitar.

Skulle jeg valgt fritt, fra øverste hylle, hadde jeg tatt med meg denne forsterkeren på spillejobb!

NB: Forsterkeren låter også fantastisk på munnspill :-)

Les mer om Victoria 35310 her


ola

Ola Geir Raftevold - Milkman Creamer(20W)
Forsterkere, ja.. Dette trodde jeg skulle bli grei skuring i forhold til å ut plukke gitarer, men kunsten å begrense seg ble tydeligvis ikke utdelt undertegnede ved startplass.

Forsterkere er jo nesten som å ha en fysisk ferie på gulvet - jeg har bl.a en 30-watters Vox som tar meg til smultens høyborg, Storbritannia og låter legendarisk bra, tight og med klassiske EL-84 sluttrinsvrengen med rask respons - dessverre blir det fort for høyt når den skal “jobbe litt”.
Det finnes jo andre forsterkere som igjen tar deg straka vegen til California med en litt “brunere” tilnærming, fort gjort å tenke Fenderforsterkere..
Dersom det er plass og rom for å ta med en av hver, er vi i gang med det jeg helt upretensiøst kaller for “Den Transatlantiske Lyden” - dette oppnås gjerne en VOX AC15/30 sammen med f.eks en Fender Deluxe Reverb via en AB-bryter for å splitte signalet.
Det beste fra to verdener, men det blir mye å dra på..

Hvordan skal man klare å finne en liten forsterkerkombo som både spiller fyldig og varmt på lavt nivå, men som også har bra med takhøyde (head room) og takler pedaler når man gir på litt?
Drømmen var lenge å finne en i tillegg til nevnte kriterier også matcher alle slags gitarer enten det er snakk om en twangy og bright Telecaster eller en basstung Les og fyldig Paul uten å knekke helt sammen.
Da min venn Jonathan Wilson skulle spille med Roger Waters på Fornebu i fjor ble vi spurt om vi kunne shippe over en

Milkman Creamer som skulle være hjertet av riggen hans, og da den dukket opp blåste det et aldri så lite eureka over flere av oss her på bruket.
Her kom det en liten og lett kombo med en fantastisk varm og definert lyd, og med en hinsides kul rørklang og svært musikalsk tremolokrets som overgår det meste jeg har vært borti ved andre forsterkere.
Med sine relativt beskjedne 20 watt klarer disse ampene enhver setting - det være seg lokalpuben eller stadionkonserter!

En annen meget snedig og idiotsikker detalj er muligheten for å bytte mellom 6V6 eller 6L6 rør ved å bytte ut og vippe over en liten bryter, alt som har med biasjustering ordner forsterkeren selv.
Den har på en måte alt jeg kan ønske meg i et lite og hendig format, og selv om melkemannen selv har hentet inspirasjon fra mange andre velkjente forsterkerkretser, har han klart å finne det beste fra gamledager og kombinert dette med det beste man kan få til i moderne tid.
Det låter rett og slett magisk, selv om man må punge ut litt for å få gleden i hus. Det er jo uansett fort glemt når musikken starter!

Den leveres med to forskjellige høyttalervalg - enten en varm og fyldig keramisk 12” eller en Alnicovariant som gnistrer litt mer i toppen.
Det finnes også to til i denne søskenflokken jeg synes det er verdt å nevne; 10-watts Pint og 5-watts Half-Pint, som begge har samme klang og tremolo som storebror.

Kom innom for en herlig prøvetur!

Les mer om Milkman Creamer her

Kampanjeprodukter

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Varekatalog

I samarbeid med SANTANDER tilbyr vi betalingsutsettelse ved kjøp av varer hos VintageGitar.

Santander